Facebook
Instagram

Förläggargårdsturen – en kulturhistorisk cykeltur

En kulturhistorisk cykeltur där ni likt en tråd spinner genom den vackra textilbygden i Sjuhärad, en del av Västsverige. Ni korsar tre åar på vackra stenvalvsbroar och besöker Sveriges äldsta bevarade spinneri (Rydals museum.) Ni övernattar på två anrika pensionat. - En renoverad förläggargård som är klimatsmart (Lydde gård). - En K-märkt kvarn vid ett vattenfall (Kvarnen i Hyssna) där anläggningen är Svan & KRAV-märkt.

 

Första dagen – Ankomst till Lydde gård

En gammal lönnallé leder fram till Lydde Gård. Gården är en förläggargård från 1800-talet och omges av en stor trädgård. Gården är varsamt renoverad med gamla tekniker och alla rum har sin egen kakelugn. Genom att installera solceller är gården helt självförsörjande på el och här finns en laddstation till gäster med elfordon. Här äter ni en middag och den intressanta historien om förläggargårdarna berättas. Ni får en genomgång av de kommande dagarnas cykeltur och alla fantastiska guldkorn som ni finner längs med turen. Läs mer om den historiska resan här. 

 

Andra dagen - Lydde gård till Kvarnen i Hyssna via Rydal (22 km)

 

Efter en god natts sömn i ekologiska lakan och en stärkande frukost på Lydde gård är ni redo att påbörja er cykeltur.  Ni lämnar Kinna och cyklar mot Rydals museum på härliga grusvägar längs med ån Viskan där ni passerar flera gårdar med intressant historia. I Rydal upplever ni det idylliska brukssamhället och här får ni en guidning i Sveriges äldsta bevarade spinneri.  Guiden visar och kör maskiner, berättar om fabriken, arbetarna och livet i Rydal. När ni sedan fortsätter på de slingriga vägarna mot Hyssna passerar ni den fina utsiktsplatsen Liagärdetsberget, ett utmärkt ställe att avnjuta er medhavda fika. Dagens slutmål är Kvarnen i Hyssna -Mjölnarfamiljens Hotell, kök och mötesplats. I den K-märkta radbyn längs den slingrande ån Surtan med vattenfall finner ni den gamla Kvarnen och ramsågverket och en gång i tiden byns gamla smedja. Detta kan ni få höra Sågmästaren Hans berätta om. Här står den lokala maten i fokus med Whiteguide-Kafé och restaurangen som ingår i Smaka på Västsverige, Svanen och KRAV-certifierade.

Ni kan även köpa lokala delikatesser och nybakat surdegsbröd på Kvarnens Gårdsbutik. Här väntar en god middag i en härlig miljö och kanske ett avkopplande bad i den varma poolen?

 

Standard på cykelväg

Första delen av cykelvägen fram till Rydal går mestadels på grusväg och är inte så kuperad (8,8 km).

Strax innan Rydal cyklar du på en lite större landsväg och därefter är det en slingrig, lågtrafikerad och delvis ganska kuperad asfalterad väg till Kvarnen i Hyssna. (12,8 km)

Klicka här för att se karta på rundslingan

 

Tredje dagen – Kvarnen i Hyssna till Lydde gård via Fritsla och Seglora (33 km)

 

Dagens cykeltur tar dig på små slingrande vägar i en vackert skiftande natur. Här passerar ni flera guldkorn så som den vackra stenvalvsbron i Seglora och Seglora kyrka, läs mer om dessa här. Ni pausar samt njuter av ert medhavda lunchpaket på platser ni själva bestämmer längs med turen. Åter på Lydde gård, uppfylld av tre minnesvärda dagar fyllda med kulturhistoria, lämnar ni tillbaka era cyklar. Varför inte stanna ännu en natt i den harmoniska miljön för att upptäcka fler av Sjuhärads cykel- och vandringslederSjuhäradsleden och Hyssnaleden  är två fina vandringsleder som finns i närheten.

 

Standard på cykelväg

 

Denna bit går mestadels på asfalterade småvägar som delvis är kuperade. Mellan Seglora och Fritsla är det kuperad grusväg, men annars inte.

 

Klicka här för att se karta på rundslingan


 

I paketet ingår:

2 st pensionatsnätter

2 st frukostar

2 st lunchpaket inkl. dryck ( det ingår frukt och fika)

2 st Tvårätters ekologiska middagar

1 st inträde och guidning på Rydals museum

1 st karta

1 st färdbeskrivning med våra bästa guldkorn samt en historisk berättelse

2590 kr/person


Möjliga tillval

Outdoor spa (tillval 200 kr/ person)

Bagagekörning (tillval - begär prisförfrågan)

Tillval av extra nätter ( Från 500 :-/ person)

Tillval av pizzabakning på Lydde gård för grupper (begär prisförfrågan)

Kostnadsfri parkering och laddning för eventuella elbilar

För er som inte har med egna cyklar finns det att låna kostnadsfritt

 

Boka här