Facebook
Instagram

Miljöpolicy

 
  
License 3055 0277   -  sedan 2013

 KVARNENS MILJÖPOLICY & MILJÖARBETE 
 
 • Kvarnen i Hyssna - Mjölnarfamiljens hotell är ett av 300 Svanen-märkta hotell i landet.Svanen och EU Ecolabel är två av de främsta miljömärkningarna i världen.När du ser dessa märken på varor eller tjänster betyder det att de har klarat  hårda miljö- och klimatkrav.             Läs mer på www.svanen.se.
 • Kvarnen i Hyssna  är medlem i Swedish Welcome och en av restaurangerna i Smaka på Västsverige. När du väljer att besöka Kvarnen bidrar du till en hållbar utveckling. Du gynnar också lokala matproducenter och ökar efterfrågan på ekologiskt framställda livsmedel och drycker.

 
 • Varje dag tänker vi på hur vårt företag påverkar vår omvärld. Därefter har vi gjort medvetna val för att minska vår del av misshushållningen med jordens resurser. För dig som gäst innebär det att du blir aktiv deltagare i vårt miljöarbete.
 
 • Vi insåg på ett tidigt stadium att sparsamhet går hand i hand med ett sunt miljötänkande. I dag är mycket självklarheter som att sänka energi- och vattenförbrukning, minska mängden kemikalier i tvätt och disk och att sortera avfall.Vi försöker också minska svinnet, som hotar både ekonomin och klimatet. Vi tar hand om våra råvaror och planerar noga våra menyer och inköp.

 • Kvarnen i Hyssna  är medlem i Swedish Welcome och en av restaurangerna i Smaka på Västsverige. När du väljer att besöka Kvarnen bidrar du till en hållbar utveckling. Du gynnar också lokala matproducenter och ökar efterfrågan på ekologiskt framställda livsmedel och drycker.

 • Hållbarhet hos oss
  Sedan många år arbetar vi med en tydlig hållbar strategi både vad gäller hotellet och restaurangen och konferenserna.
  Här är några exempel på vad vi gör: Vi har gjort aktiva val av förnyelsebara energikällor.
  Sorterar avfall, håller koll på vatten- och elförbrukning, utesluter engångsförpackningar, organiserar samleveranser, använder returförpackningar i möjligaste mån.

 • Vi värmer varmvatten med solfångare och installerar rörelsedetektorer till belysningen. Näst intill all vår belysning är LEDbelysning.Vi väljer i första hand miljömärkta produkter när vi gör våra inköp av alla förbrukningsvaror. I samarbete med andra aktörer väljer vi helst dem med en miljöcertifiering.

 • Filosofi kring maten, klimatet och ekologiskt
Vi gör vad vi kan för att ge våra gäster så mycket ekologiskt, lokalodlat/uppfött som möjligt. Kött ska vara kravproducerat från gårdar med god djurhållning.  Vi serverar kranvatten i karaff hellre än buteljerat kolsyrat vatten. Ett viktigare skäl till att köpa ekolivsmedel är att stödja det ekologiska jordbruket. Utan bekämpningsmdel och övergödning förbättras jordarnas kvalitet. Vi handlar helst av lokala producenter. Mat ska inte resa långt.


Fisken
Vi är mycket petiga när vi köper in fisk till restaurangen. Vi bestämde oss tidigt för att inga andra fiskar än grönlistade släpps in i köket. På menyn finns numera enbart fisk och skaldjur som är KRAVmärkta eller har en certifiering av MSC, Marine Stewardship Council, som står för ett hållbart fiske eller ASC, för odlad fisk. Vår bästa leverantör är Grimsis Fisk.
 
Köttet
På menyn finns bara svenskt ekologiskt kött eller kött och kyckling från lokala leverantörer.
I första hand får vi nötkött från Frugårdens kött i Istorp i närheten, lamm ifrån Norrgårdens lamm i Hyssna och kyckling från Movitz lokalt.
 
Fina gröna och lokala leverantörer
Gunnagårdens grönsaker och fantastiska rapsolja, Östra Gärde gård och dess fantastiska svampskatter.
Vi har lokala grönsaksodlare via Olsegården i Halland, med ett mycket fint brett utbud av ekologiska grönsaker.
Vi tackar också Bengt Nyberg Kvarnmästaren på Limabacka Kvarn som levererar det bästa av mjöl/ gryn till oss.
Från lokala mejerier som Almnäs bruk, Sivans ost, Sommarhagens gårdsmejeri i Nol kommer våra fina ostar, både på get- och komjölk.
Lokal honung från trakten.

De flesta traditionella livsmedels- grossister har idag ett bra ekologiskt och kravmärkt sortiment. Det mesta vi köper in är ekomärkt men vi strävar efter att höja andelen för varje år. Vi är glada att gynna vår lokala ICAhandlare.
 
Ekologisk vinlista
Bara för några år sedan var det svårt att hitta ekologiskt framställda viner av vettig kvalitet, mängd och pris. Nu blir det bara mer och mer att 
välja på,så nu är vår vinlista 100% ekologisk/organic.
 
 Lokala ölbryggerier och äpplemust
Vi är också glada att kunna samarbeta med flera lokala ölbryggerier; Byaregården Veddige. Vi köper in lite olika ekologiska öl från mindre bryggerier i Mölnlycke, Landvetter, Göteborgs Nya.
För varje år utökar vi också vårt sortiment med ekologisk sprit och andra drycker.
Som ett fint alkoholfritt alternativ serverar vi en ekologisk äppelmust Fristorps must.På konferenserna serverar vi det bästa vattnet som finns, vårt eget kranvatten upphällt på karaff. Förr transporterade vi nästan tusentals flaskor till oss per år. Det är förstås ohållbart.