Instagram

Miljöpolicy

  KVARNENS MILJÖPOLICY & MILJÖARBETE 

Kvarnen i Hyssna  är medlem i Swedish Welcome och en av restaurangerna i Smaka på Västsverige. När du väljer att besöka Kvarnen bidrar du till en hållbar utveckling. Du gynnar också lokala matproducenter och ökar efterfrågan på ekologiskt framställda livsmedel och drycker.


Varje dag tänker vi på hur vårt företag påverkar vår omvärld. Därefter har vi gjort medvetna val för att minska vår del av misshushållningen med jordens resurser. För dig som gäst innebär det att du blir aktiv deltagare i vårt miljöarbete.

Vi insåg på ett tidigt stadium att sparsamhet går hand i hand med ett sunt miljötänkande. I dag är mycket självklarheter som att sänka energi- och vattenförbrukning, minska mängden kemikalier i tvätt och disk och att sortera avfall. Vi försöker också minska svinnet, som hotar både ekonomin och klimatet. Vi tar hand om våra råvaror och planerar noga våra menyer och inköp.

Kvarnen i Hyssna  är medlem i Swedish Welcome och en av restaurangerna i Smaka på Västsverige. När du väljer att besöka Kvarnen bidrar du till en hållbar utveckling. Du gynnar också lokala matproducenter och ökar efterfrågan på ekologiskt framställda livsmedel och drycker.

Hållbarhet hos oss
Sedan många år arbetar vi med en tydlig hållbar strategi både vad gäller hotellet och restaurangen och konferenserna.
Här är några exempel på vad vi gör: Vi har gjort aktiva val av förnyelsebara energikällor.
Sorterar avfall, håller koll på vatten- och elförbrukning, utesluter engångsförpackningar, organiserar samleveranser, använder returförpackningar i möjligaste mån.


Vi värmer varmvatten med solfångare och installerar rörelsedetektorer till belysningen. Näst intill all vår belysning är LED-belysning.Vi väljer i första hand miljömärkta produkter när vi gör våra inköp av alla förbrukningsvaror. I samarbete med andra aktörer väljer vi helst dem med en miljöcertifiering.

Filosofi kring maten, klimatet och ekologiskt
Vi gör vad vi kan för att ge våra gäster så mycket ekologiskt, lokalodlat/uppfött som möjligt. Kött ska vara kravproducerat från gårdar med god djurhållning.  Vi serverar kranvatten i karaff hellre än buteljerat kolsyrat vatten. Ett viktigare skäl till att köpa ekolivsmedel är att stödja det ekologiska jordbruket. Utan bekämpningsmdel och övergödning förbättras jordarnas kvalitet. Vi handlar helst av lokala producenter. Mat ska inte resa långt.


Fisken

Vi är mycket petiga när vi köper in fisk till restaurangen. Vi bestämde oss tidigt för att inga andra fiskar än grönlistade släpps in i köket. På menyn finns numera enbart fisk och skaldjur som är KRAV-märkta eller har en certifiering av MSC, Marine Stewardship Council, som står för ett hållbart fiske eller ASC, för odlad fisk. Vår främsta leverantör är Grimsis Fisk.

 

Köttet

På menyn finns bara svenskt ekologiskt kött eller kött och kyckling från lokala leverantörer.

I första hand får vi nötkött från Frugårdens kött i Istorp i närheten, lamm ifrån Norrgårdens lamm i Hyssna och kyckling från Movitz lokalt.

 

Fina gröna och lokala leverantörer

Gunnagårdens grönsaker och fantastiska rapsolja, Östra Gärde gård och dess fantastiska svampskatter.

Vi har lokala grönsaksodlare via Olsegården i Halland, med ett mycket fint brett utbud av ekologiska grönsaker.

Vi tackar också Bengt Nyberg, mjölnare på Limabacka Kvarn, som levererar det bästa av mjöl och gryn till oss.

Från lokala mejerier som Almnäs bruk, Sivans ost, Sommarhagens gårdsmejeri i Nol kommer våra fina ostar, både på get- och komjölk.

Lokal honung från trakten.


De flesta traditionella livsmedelsgrossister har idag ett bra ekologiskt och kravmärkt sortiment. Det mesta vi köper in är ekomärkt men vi strävar efter att höja andelen för varje år. Vi är glada att gynna vår lokala ICA-handlare.


Ekologisk vinlista

Bara för några år sedan var det svårt att hitta ekologiskt framställda viner av vettig kvalitet, mängd och pris. Ida finns det mer att välja på, så nu är vår vinlista ekologisk till hundra procent.

 

Lokala ölbryggerier och äpplemust

Vi är också glada att kunna samarbeta med flera lokala ölbryggerier, till exempel Byaregården i Veddige. Vi köper in lite olika ekologiska öl från mindre bryggerier i Mölnlycke, Landvetter och Göteborgs Nya.

För varje år utökar vi också vårt sortiment med ekologisk sprit och andra drycker.

Som ett fint alkoholfritt alternativ serverar vi den ekologiska äppelmusten Fristorps must. På konferenserna serverar vi det bästa vattnet som finns, vårt eget kranvatten upphällt på karaff. Förr transporterade vi nästan tusentals flaskor till oss per år. Det är förstås ohållbart.